Drogas makroskopiskā analīze
Makroskopiskā analīze:
1. Ārējais izskats - lai to noteiktu, droga ir jāizber plānā slānī uz līdzenas virsmas pie laba (un dabīga) apgaismojuma. No sākuma apskata ar neapbruņotu aci, tad ar 10x palielinājuma lūpu. Atkarībā no materiāla un apstākļiem reizēm sausā droga ir jāatmiecē.
2. Izmēri - nekad nenosaka uz aci, bet vienmēr mēra ar lineālu, milimetru papīru, bīdmēru, attapību. Būtiski ir zināt cik daudz no drogas jāizmēra. Visas drogas iedalās 2 grupās:
- Liela izmēra drogas – 3 cm un vairāk. Šajā gadījumā jāveic 10 - 15 mērījumi un jāņem vidējais rezultāts
- Mazā izmēra (sīkas) drogas – mazākas par 3 cm: jāveic 20 - 30 mērījumi un jāņem vidējais rezultāts.
Mēra dažādus lielumus: garumu, platumu, diametru, sietu analīze (sijā drogas un nosver drogu uz dažāda smalkuma sietiem)
3. Organoleptiskās īpašības - krāsa, smarža, garša.
Krāsa – nosaka dabīgā dienas gaismā, jānosaka analizējamai drogai vairākās vietās (piemēram: no ārpuses, no iekšpuses, lūzuma punktā, mīkstumam (auglim))
Smarža – ja droga ir sausa (izžāvēta) un viegli birstoša, paņem nedaudz un pabērž starp pirkstiem, uzmanīgi pasmaržo. Cietās drogas sasmalcina piestā. Vai arī ņem drogas nokasījumu šķērsgriezuma visā laukumā.
Garša – ne vienmēr visu var bāzt mutē. Drogas var saturēt toksiskās vielas. Drogu drīkst garšot TIKAI, ja farmakopejas pantā garša ir noteikta (indīgām drogām garša nav noradīta). Šo pārbaudi taisa pašās beigās. Eiropas farmakopeja pakāpeniski atsakās no garšas noteikšanas.
Pumpura (gemma) droga
Izmanto sausu drogu. Nosaka:
- Forma
- Izmērs
- Virsmas raksturojums
- Lūzuma raksturojums
- Krāsa ārpusē un lūzumā
- Smarža
- Garša
Lapas (folium) droga.
Var būt svaigas vai izžavētas (sīkas, ādainās, cietas, blīvas). Analizē sausu drogu. Ja lapa sačokurojusies, tad drogu jāatmiekšķē. Atmiekšķēšanu veic divējādi:
- droga jāievieto mitrā kamerā (piem.: eksikātors ar ūdeni) un jāuztur dažas stundas, līdz tā uzņems mitrumu
- var paturēt karstā ūdenī dažas minūtes.
Nosaka:
- Veids (vienkārša/salikta)
- Piestiprinājuma veids, kāta forma, izmēri
- Plātnes forma/saliktās lapas lapiņas forma
- Plātnes izmēri (garums, platums)/saliktās lapiņas izmēri
- Plātnes mala, gals pamats/saliktās lapiņas mala, gals, pamats
- Dzīslojuma veids
- Plātnes virsma (augšpuse/apakšpuse: krāsa, apmatojums, tā novērtējums)
- Smarža
- Garša
Zieda (flos) droga
Parasti droga jāatmiekšķē (jāmercē) 1 minūte karstā ūdenī. Obligāti ņem lūpu, vajadzīga pincete, adata.
Nosaka:
- Vientuļš, vai ziedkopā, tās veids
- Ziedkopas/zieda izmēri
- Zieda uzbūve: apziedņa veids (vienkāršs/divkāršs; aktinomorfs/zigomorfs) kauslapu skaits, forma, vainaglapas, putekšņlapas, auglenīcas, sēklotnes raksturojums
- Krāsa
- Smarža
- Garša
Augļa (fructus) droga
Vispirms analizē sauso drogu, ja analizējamais paraugs pieder pie sulīgiem augļiem - jāatmiekšķē. Ja eksperimentam gatavojas priekšlaicīgi: patur karstā ūdenī. Ja veic uz vietas: vāra 5-10 minūtes. Nosaka:
- Augļa veids
- Forma
- Izmēri (garums, diametrs)
- Augļu apvalka krāsa, virsmas raksturojums; norāda par kausa, irbuļa, kāta paliekām, raksturo tos.
- Sulīgiem augiem: mīkstuma krāsa, sēklu skaits, to raksturojums (forma, izmēri (garums, diametrs), virsma)
- Smarža
- Garša
Sēkla (semen) droga
Nosaka sausai:
- Forma
- Izmēri
- Virsma
- Krāsa
- Dīgļa, diglīša forma, izmēri, izvietojums
- Smarža
- Garša
Laksta (herba) droga
Nosaka:
- Stublāja veids (vienkāršs/zarots, zarojuma veids), virsma, krāsa, šķērsgriezuma forma
- Lapu raksturojums (sk. lapu droga)
- Ziedu raksturojums (sk. ziedu droga)
- Augļu raksturojums (sk. augļa droga)
- Smarža
- Garša
Saknes (radix) un sakneņa (rhizoma) droga
Analīzi veic sausai drogai. Izšķir nodalītu un nenodalītu veidu. Ja atdalīti – jāraksturo abi atsevišķi. Nosaka:
- Forma
- Virsma – ārpusē, lūzumā.
- Izmēri ( garums, diametrs)
- Krāsa – ārpusē, lūzumā
- Smarža
- Garša
Mizas (cortex) droga
Parasti sausa, izņēmuma gadījumā mērcē. Nosaka:
- Izmēri (garums, biezums)
- Virsma – ārpusē, iekšpusē
- Lūzuma īpatnības
- Krāsa – ārpusē, iekšpusē
- Smarža
- Garša